Tukkipojat olivat aikoinaan suomalainen vastine lännensankareille. Se oli raskaan työn romantisoitu kulissi. Tukkilaiskisat olivat hyvä syy harjoitella työssä tarvittavia taitoja.

Raskas työ, kapea leipä, kylmyys eväiden yksipuolisuus, majoitustilojen ankeus ja ammattisairauksien kierteet unohtuivat, kun kauniina kesäpäivänä kilvoiteltiin "Kuka on suurin" miesten ja uittoyhdistysten kesken.

1940-70-luvuilla järjestettiin tukkilaiskisoja kymmenillä paikkakunnilla. Yleisömenestys oli aina taattu. Vuonna 1955 Kymenlaakson kisoja oli seuraamassa Korialla yli 5000 henkilöä. Välipaloina kuultiin musiikkia, Korialla esiintyi Tapio Rautavaara kitaransa kanssa.

Tavallisesti kilpailulajeina olivat sumajuoksu, puomilla juoksu, sestominen ja keluaminen. Tukkilaisvala oli monesti vain näytösluonteisesti mukana. Sen esitti usein koko kisan voittaja. Koskenlasku oli myös usein mestaruustaiton ulkopuolella. Joukkueina kilpailtiin soutamisessa, joskus oli myös köydenveto- ja uintikilpailuja.

Yleisö tykkäsi sestomisesta, puomilla juoksusta ja tukkilaisvalasta, koska niissä kilpailijat saattoivat kastella housunsa moneen kertaan. Tukkilainen ei vettä pelkää ja veden varaan saattoi joutua koska tahansa. Tukkilaismestareita olivat kaikki, jotka kisaamaan uskaltautuivat.

Väliväylän tukkilaiskisat pidettiin juhannuspyhinä ja Tirvalla. Vuosien 1950 ja 1951 kisojen mestari oli Tirvan Toivo Gardemester.

Lappeenrannan metsämiesjärjestöjen kisoissa Karhusaaressa vuonna 1952 mestari oli Tirvan Pentti Markkanen. Vuosina 1952, 1953 ja 1955 Kymenlaakson kisojen sekä vuosien 1953 ja 1954 Etelä-Saimaan tukkilaiskisojen mestari oli Lakkalan Unto Nyyssönen.

Vuonna 1955 Savitaipaleen Partakoskella mestari oli Lakkalan Teuvo Vanhalakka.

Vuonna 1957 Partakosken mestariksi tuli hauholainen Onni Valkama. Toinen oli Tirvan Pentti Markkanen.

Onni Valkama voitti vuoden 1958 Karhusaaren tukkilaiskisat. Hyviä haastajia olivat Unto Nyyssönen ja Pentti Markkanen. Nyyssönen voitti sumajuoksun, oli toinen puomilla juoksussa ja kolmas keluamisessa. Markkanen tuli toiseksi sestomisessa ja sumajuoksussa.

Lakkalan Unto Nyyssösen hyvinä työ- ja kilpakumppanina menestyivät myös Viljam Punkkinen, Terho Vanhalakka ja Erkki Venäläinen.

Väliväylän työnjohtajapiirien soutukilpailut voitti usein Lakkalan joukkue. He olivat kärkisijoilla Enso-Gutzeitia edustaessaan myös Etelä-Karjalan ja Kymenlaakson kisoissa. Karhusaaressa vuonna 1952 soudun voitti Wahl-yhtiö, Kymissä vuonna 1953 Kymin Uittoyhdistyksen Laajakosken joukkue. Vuonna 1954 Vuoksella voitti Rauma-Repolan metsäosasto, vuonna 1954 Vuoksella Kymin Uittoyhdistyksen Myllykosken joukkue ja Partakoskella vuonna 1957 Enso-Gutzeitin Huopaisen joukkue. Karhusaaressa voitti Enso-Gutzeitin Jokelan joukkue.

Lakkalan Viljam Punkkinen Korialla koskenlaskussa Kuva: Kannuskosken marttojen kokoelmat

Toivo Gardemester, jota metsästysharrastuksen tähden kutsuttiin myös Kettu-Topiksi Kuva: Valkealan Sanomat


Jokelan Tauno Keppo suma- ja puomillajuoksussa Kuva: Matti Eronen