Väliväylällä on aina liikuttu veneillä. Jo 1900-luvun alkupuolella kanootilla liikkuvat saksalaisturistit olivat Kivijärvellä tuttu näky.
Tarina kertoo kielitaitoisesta Kaarlo von Hertzenistä (Kivisaaren Kalle). Kanootti yritti mennä läpi tukkien täyttämästä Huopaisenvirrasta. Otvalla seissyt Kalle huuteli, että menkää sivummalta niin on tilaa meloa. Kun menijät eivät ymmärtäneet suomea eivätkä ruotsia, Kalle ohjeisti heitä saksaksi.
Saksalaiset palasivat hetken päästä maitse kysymään Kallelta, miten tukkilainen voi osata niin montaa kieltä. Kalle vastasi siihen, että Väliväylä on turistirikasta aluetta ja vähimmäisvaatimus uitossa on osata kolmea kieltä. Se oli leikkiä, mutta Kalle osasi sujuvasti viittä kieltä. Toisen tarinan mukaan jopa seitsemää kieltä.
Kotipappilassa hän oppi suomea ja ruotsia. Äitipuoli opetti saksaa. Amerikassa metsätöissä piti opetella englanti ja laivoilla sekä Wiipurissa venäjä.

Väliväylä on edelleen kanoottimatkailjoiden suosiossa. Se on eräs Etelä-Suomen puhtaimmista vesireiteistä. Reitin varrelle on kunnostettu tasaisin välein taukopaikkoja. Matkailupalveluja löytyy myös riittävästi, jotta Väliväylä on sopiva retkikohde vaikka koko perheelle.

Jos lähdetään liikkeelle Lappeenrannan Myllysaaresta niin reitin kokonaispituus on 155 km. Pääosa siitä on järvimelontaa kapeilla järvillä. Useat kiviset koskiosuudet vauhdittavat matkantekoa ja laskua koko matkan aikana kertyy 19 metriä.  Kokenut meloja kulkee reitin 4-5 päivässä. Reitin varrelta löytyy majoituspalveluja vaivattomasti. Jos haluaa nauttia kauniista maisemista ja kokea historian havinaa tutustumalla Salpalinjan rakenteisiin, kalliomaalauksiin tai metsäteollisuuden vanhoihin rakennuksiin viikko menee nopeasti. Reittiä voi myös räätälöidä alku- ja loppupäästä kullekin sopivaksi kokonaisuudeksi.

Melontareittivälimatkoja: Myllysaari - Tervankeittoniemi (Lappeenranta) 8 km,Tervankeittoniemi - Saisaari (Taipalsaari) 6 km, Saisaari - Kähö (Jokilahti) 12 km, Kähö - Uirinniemi (Rutola) 9 km: (sisältää kantotaivalta 700 m).
 Varsinainen Väliväylä-osuus: Jängynjärvi: Uirinniemi - Kotkansaarensuo 12 km; Kivijärvi I: Kotkansaarensuo - Parkunlahti 8 km; Kivijärvi II: Parkunlahti - Parkkisaari 8 km; Kivijärvi III: Parkkisaari - Huopaisenvirta 8 km; Alakivijärvi: Huopaisenvirta - Ämmänniemi 6,5 km; Kelkjärvi: Ämmänniemi - Tuohtiainen 11,5 km; Kannuskoski: Tuohtiainen - Kannuskoski 10,5 km. (Kannuskosken myllypato ja Ruokokosken voimalaitos pitää ohittaa rannan kautta); Kannuskoski - Pyötsiä 9 km; Pyötsiä - Tirvan järvi 9 km (Tirvan voimalan kohdalla maasiirtymä 250 m); Tirvanjärvi - Miettula 12 km; Miettula - Lappalanjärvi 14 km (Jyräänkoski on laskukelvoton ja Myllykoski suositellaan myös ohittamaan maitse); Lappalanjärvi - Kuusanlampi 12 km.
Melontareitistä on useita ohjeita. Tarkempaa tietoa löytyy mm. www.OUTDOORSFINLAND.FI, josta löytyy mobiilisovellus, kartat ja Outdoors Finlandin Facebook-sivuilta ajankohtaista tietoa.
 reiteistä.Esa Mikkolan uittoaikaisia valokuvia Lakkalan ja Tirvan maisemista