Uiton muistomerkki valmistui vuonna 2009
Kaunis sää suosi kesän 2014 ensimmäistä uittomuistojen iltaa ja paikalle saapui noin 80 henkilöä.
Jängyn erämiesten maja on erinomainen paikka palata uittoaikoihin, koska sen pihassa on Väliväylän uittojen muistomerkki. Taustalla virtaa Jängynjärvi ja Rutolaan on lyhyt matka.

Juhla alkoi Jaakko Nuppolan puhaltamalla alkufanfaarilla. Kylätoimikunnan puheenjohtaja toivotti osallistujat tervetulleiksi ja sitten lähdettiin kuvien avulla kulkemaan pitkin 116 kilometriä pitkää Valiväylää.

Pieni keskustelu virisi puuttuvasta Väliväylän uittomuseosta ja Rutolan ylivientilaitoksen rakennusten kunnosta. Suomen uittoperinneyhdistyksen puheenjohtaja Veijo Tidenberg toi tilaisuuteen yhdistyksen terveiset ja muisteli omalta osaltaan uittoaikoja. Tukkien matkassa-kirjan toteutuksessa monin tavoin avustanut Timo Lehmunen kertoi yksityiskohtia uittoajoista.

Jaakko Nuppolan torvi soi kauniisti "Paimentytön-sävelin" ja Paavo Teitto johdatteli uittoveteraaneja kertomaan omia muistojaan. Laivojen Immola ja Ola matkoista sumuisella järvellä, pimpsipojan halkokärräyksestä, miljoonakahvien tarjoiluista ja monesta muusta hilpeyttäkin herättävästä asiasta kuultiin omakohtaisia muistoja.

Karjalaisten laulu kajahti Arvo Laarin aloittamana yhteislauluna ja sitten siirryttiin ulos kahvittelemaan, katselemaan uittokuvia ja vaihtamaan kuulumisia.

Kiitos emännille, esiintyjille ja puheenvuorojen käyttäjille!


Vas. Jouko Suoknuuti, Veikko Anonen, Arvo Laari, Pertti Juvonen ja Rantala